5 načina da eliminišete zabrinutost

Svi mi brinemo s vremena na vreme, i verovatno ne postoji način da prestanemo da brinemo zauvek. Međutim, postoje izvesni načini da prestanete da brinete ovoga trenutka. Ako brinete o nečemu veći deo svog vremena, nije iznenađujuće da vam to crpi svu energiju i da se veći deo svog vremena osećate umorno. Ako je tako, predlažem da pročitate sledećih 5 načina kako da prestanete da brinete ovoga trenutka!

Preduzmite neku akciju sada

Bilo kakva akcija koja je usmerena ka ostvarenju nekog cilja će vam odvući misli od vaše zabrinutosti. Ako ste sebi postavili neke velike ciljeve i planove u životu, moguće je da o njima razmišljate previše, a to vam donosi brigu i stres. Naravno da treba da planirate svoj život i šta želite da postignete, ali ako previše o tome razmišljate, to razmišljanje vas odvodi u skroz suprotnom smeru – u zabrinutost. Preduzmite neku jednostavnu akciju sada! To može biti bilo šta, samo je važno da prestanete da brinete o tome o čemu god brinete. Pozovite nekog telefonom, odite na piće sa partnerom, idite prošetajte gradom, odgledajte neki film...

Vežbajte čvrsto donošenje odluka

Kada je potrebno da prestanete da brinete, potrebno je da čvrsto donesete odluku da nešto uradite. Čak i ako donesete neku lošu odluku, to je bolje od nedonošenja nikakve odluke. Videćete da, kada donesete neku odluku, npr da napustite posao koji vam se ne sviđa, da kupite kuću ili da jednostavno pozovete nekoga telefonom, istog trenutka ćete osetiti neverovatno olakšanje! Verovatno to i sami znate – ništa vam ne može zadati više muka nego kada samo razmišljate o odlukama koje treba da donesete ali ništa ne preduzimate po tom pitanju. Predlažem da razmislite ovoga trenutka o nekim bitnim odlukama koje je potrebno da donesete u svom životu, i da konačno donesete te odluke. Ako ne možete to da uradite baš ovog trenutka, počnite da prikupljate informacije koje su vam potrebne i koje će vam olakšati donošenje odluka. Osećaćete veliko olakšanje kada donesete važnu odluku! Ako se kasnije pokaže da su odluke koje ste doneli loše, nema veze, uvek možete da doneste nove odluke.

Koristite mentalne kategorije

Da li se previše stvari odigrava u vašoj glavi? Da li vas to sve umara? Uzmite list papira i napišite svaku stvar koja vas muči na taj list papira. Možda ćete se onda osećati bolje, većina ljudi se oseća bolje kada svoje probleme stavi na papir, na taj način stvara bolji uvid u svoje probleme. Kada brinete o nečemu, i kada stanete i date sebi malo vremena da radite na tom problemu, ili ga zapišete na papir, postane vam lakše da mentalno otpustite taj problem u sadašnjosti. Npr ako vas muči neki telefonski poziv koji morate da napravite sutra, osećaćete se mnogo lakše ako ga napišete na sutrašnju "to-do" listu. Osećaćete se manje zabrinuto u sadašnjosti. Na taj način vi zapravo kreirate mentalne kategorije. Ako za neku stvar kažete: "Ne mogu ništa da uradim po pitanju ovoga sve do ponedeljka", vi na taj način stavljate tu stvar u kategoriju stvari o kojima ne brinete trenutno.

Suočite se sa problemima direktno i brzo

Da bi ste eliminisali probleme koji vam naiđu, pokušajte da se sa njima suočite direktno i odmah, istog trenutka kad vam naiđu. Sve što više razmišljate o nečemu, sve je gore, zato je potrebno da brzo reagujete na sve svoje probleme. Ako odlažete reagovanje na probleme, to će vas sve više i više mučiti, zadajući vam dosta psihološkog umora i stresa, što nikako nije dobro. Što pre odreagujete na neki problem, to bolje (pogledajte stavku br 1).

Postoji više mentalnog umora i zabrinutosti u razmišljanju o problemima nego u tim samim problemima. Vidite, problemi i nisu toliko strašni koliko može biti strašno naše dugotrajno razmišljanje o tim problemima i sedenje skrštenih ruku, odnosno nedonošenje nikakvih rešenja za te probleme. Jednostavno praktikujte da se suočavate sa vašim problemima što je pre moguće, i gledajte da za probleme uvek nađete neko prihvatljivo rešenje. Dosta stresa i zabrinutosti ćete izbeći na ovaj način.

Meditirajte da bi ste eliminisali zabrinutost

Meditacija je odličan način da se opustite i da prestanete da brinete o nečemu.. Ali šta ako nemate vremena u toku dana da meditirate? Nema problema, probajte sledeće: zatvorite oči, zamislite kako sva tenzija i zabrinutost odlaze iz vas, napuštaju vas. Dok ovo radite, lagano i sporo udahnite duboko nekoliko puta na nos. To je to! Traje jedan ili dva minuta, i ako ovo praktikujete nekoliko puta u toku dana, svakog dana, videćete da deluje.

Savetujem vam da probaje gore opisane tehnike za eliminisanje zabrinutosti. Isprobajte svaku tehniku i vidite koja vam najbolje ide od ruke. Vežbajte tu tehniku koja vam ide od ruke svakog dana, neka vam to postane navika. Od velikog je značaja da vam ta tehnika postane navika, jer inače nema nikakvog efekta ako je samo jedan dan vežbate, a posle zaboravite na to. Zapravo, sve dok ne vidite da vam je neka tehnika postala navika, savetujem vam da se češće vraćate na ovu listu, i podsećate se tehnika koje vam omogućavaju da eliminišete trenutnu zabrinutost.

Back to top