Da li ste anksiozni?

Napomena: sledeći test ne može i ne treba da bude zamena za odlazak kod lekara koji vam može dati pravu dijagnozu.

Ako niste sigurni da li ste anksiozni, onda sledeća pitanja su tu da vas podstaknu da malo više razmislite o svom stanju:

1. Da li se u poslednje vreme lakše iznervirate nego ranije oko nekih stvari koje vas inače ne nerviraju?

2. Da li previše brinete oko raznih stvari koje se tiču vašeg života?

3. Da li se osećate kao da ne možete da se opustite, čak i kada nemate nikakvu stresnu situaciju?

4. Da li često osećate tenziju, nemir u stomaku, nervozu, ili ne možete da sedite mirno na jednom mestu?

5. Čak i kada shvatite da je nepotrebno brinuti, vi i dalje brinete o nekim nebitnim stvarima?

6. Da li ste bili, ili ste trenutno pod velikim stresom, na poslu ili kod kuće? Ako ste pod veoma velikim stresom, obratite se svom lekaru. Preteran stres je najčešći uzrok anksioznosti i paničnih napada.

7. Jeste li ikada bili suočeni sa nekom velikom životnom promenom, npr neka nesreća ili gubitak neke osobe? Ovo bi takođe moglo biti uzrok anksioznosti i napada panike.

8. Da li ste nedavno bili na nekoj dijeti ili ste menjali svoje navike u ishrani? Ovo takođe može dramatično uticati na vaše fizičko i psihičko zdravlje.

9. Da li ste nedavno uzimali neke lekove koje ranije niste uzimali, na recept ili bez recepta? Nekada lekovi mogu biti pogrešno prepisani ili zloupotrebljavani. Takođe neki lekovi mogu izazvati alergijske reakcije.

10. Jeste li ikada ranije ili skoro bili predmet bilo kog oblika zlostavljanja? Ako se osećate zlostavljano, obavezno potražite pomoć stručnog lica za rešavanje tog problema. Ne dozvolite da budete žrtva zlostavljanja, shvatite vi ne morate da patite zbog toga, i za to postoji rešenje problema!

11. Da li ste često ćutljivi, imate neku ljutnju koju čuvate u sebi? Imate li tajne? Da li vas nešto muči, a da pri tom ni sa kime ne razgovarate o tome? Imajte u vidu da sve to može biti jako zamorno i nezdravo po vašu psihu. Takve stvari mogu ostaviti dugotrajne psihičke i fizičke probleme u vašem životu! Sve što vas iznutra muči morate izbaciti napolje! Popričajte sa nekim o tome što vas muči, biće vam lakše sigurno. Još jednom – ako vas nešto muči, nemojte to držati u sebi.

12. Da li imate iracionalne strahove i misli, poput straha da ćete poludeti, da ćete izgubiti kontrolu nad sobom, da nećete znati šta radite, da ćete napraviti budalu od sebe, da ćete se srušiti, i slične potpuno iracionalne strahove?

13. Ako vam je vaš lekar dao dijagnozu da imate anksioznost, velika je verovatnoća da je u pravu, ali ipak ako sumnjate, uvek možete potražiti drugo mišljenje nekog drugog stručnjaka.

Back to top