Istine i zablude

Anksioznost, depresija i fobije jesu skup nekih pogrešnih uverenja, predrasuda i misaonih obrazaca koji su se ukorenili u čovekovu podsvest, a kada se nešto ukoreni u podsvest (npr znate da vozite auto - to vam se ukoreni u podsvest posle određenog vremena), to onda predstavlja rutinu, nešto kao vaša druga priroda (second nature)... Vi tada počinjete da se usredsređujete na te misli, da non stop osluškujete sebe kako se osećate (fizički i psihički), da organizujete svoj život u odnosu na vaše "stanje", da izbegavate situacije od kojih vas je navodno "strah", a to su sve stvari koje vam baš čine suprotno - one dodatno osnažuju vaše stanje, npr anksioznost. To su vam sve neprijatelji!

Shvatite da se rešenje problema već nalazi u Vama. DA! Ali je prvo potrebno da zaista, svim svojim Srcem ŽELITE da se izmenite, da izađete iz tog stanja! Nemojte molim vas samo da sedite skrštenih ruku i čekate da lekovi "prorade" ili da vam možda psihijatar otkrije način kako da se izlečite.... Samo Vi sami Sebe možete izvaditi iz svog stanja!

Shvatite da je anksioznost jedan krug, i vi se vrtite u njemu. Vrtite se tako što osluškujete svoje telo, osluškujete kako se osećate, pa se prisećate svojih paničnih napada možda, pa strahujete od toga šta će biti, pa možda imate razna "šta ako?" razmišljanja, pa se plašite nekih situacija i izbegavate sve što vas može dovesti u te situacije.... Sve je to u podsvesti! To nije tamo dospelo preko noći, tako i da bi se izbacilo odatle, potrebno je izvesno vreme.

Da bi izašao iz tog kruga, potrebno je da čovek prestane da razmišlja o svom unutrašnjem stanju, odnosno da prestane da non stop proverava kako se oseća.... To nije dobro! Usredsredite se na spoljašnjost, potrebno je da svaki minut svog vremena ispunite nečim, na taj način svesni um će biti non stop zauzet i neće imati vremena da tumara po podsvesnom umu.

Kako se lljudi oslobađaju neke loše navike? Tako što se maksimalno trude da izbegavaju da rade tu lošu naviku. Anksioznost je samo jedan skup loših navika koje čovek ima... Pa zato prekinite sa tim lošim navikama.... Znači ovo je mnogo bitno, čovek treba da ignoriše fizičke simptome, to bude teško u početku, ali kad sve manje i manje pažnje pridajemo nečemu, to onda počne da se povlači samo od sebe.... i samim tim vi ćete sve manje i manje imati naviku da osluškujete sebe, dok se ta navika potpuno ne iskoreni iz podsvesti. Kad vam je teško, samo se setite da vam se do sada nikad ništa loše nije desilo od anksioznost, niti će vam se desiti!

Dakle prekinite da organizujete svoj svakodnevni život u odnosu na svoje stanje! Ako vas je nečega "strah", baš to treba da uradite! Inače, ako izbegavate nekakvu situaciju, jer vas je strah, taj strah će postajati sve veći... i tako u krug. Prekinite da istražujete svoje simptome, svoju "bolest", to samo podseća vašu podsvest o vašim navikama. Prekinite da zakazujete i odlazite kod lekara na kojekakve preglede... Prestanite da pričate i da se prisećate vaših paničnih napada, jer i to samo dodatno osnažuje podsvest i podseća je o vašem stanju....

Ispunite svaki minut svog vremena nečim. Znači nema sedenja u mraku ili ležanja na krevetu i razmišljanja "o životu" i slično tome. Nema toga više! Ako ne možete da zaspite uveče, ustanite i legnite tek kad vam se stvarno spava. Nikako ne treba ležati i razmišljati, jer, pogađate o čemu ćete razmišljati... Okrenite se pozitivnim stvarima, ispunjavajte podsvest lepim i pozitivnim mislima.... Organizujte svoj dan maksimalno, i to npr: sada ću da čitam knjigu, sada ću da pozovem nekoga telefonom, sada ću da napravim nešto za jelo, sada ću da izađem u grad, sada ću pogledam neki film, sada ću malo da prošetam, sada ću da se odvezem negde kolima ili autobusom gde nikad nisam bio....

Još jednom, ne zaboravite - ne suprotstavljajte se tome što vam se dešava, pokušajte da maksimalno ignorišete simptome. Nemojte im pridavati nikakav značaj, pokažite tom vašem stanju ko je pravi gazda! Samo se prepustite... Ispunjavajte se pozitivnostima, verujte da ćete biti bolje! Radite ono što vam prija, izbegavajte stresne situacije, izbegavajte ljude koji vam ne prijaju. Opuštajte se maksimalno, prihvatite Sebe takve kakvi ste, nemojte bežati i pitati se zašto se baš vama to dešava. Ne oslanjajte se previše na druge ljude i ne očekujte da će neko drugi umesto vas rešiti Vaše probleme. Niko ne treba da posustaje lako. Postanite svesni da ste jači i moćniji od tamo neke anksioznosti ili čega već.

Back to top