Izlečenje depresije

Depresija nije ništa drugo nego reakcija vašeg tela na dugotrajnu emocionalnu iscrpljenost.

Osoba koja je mesecima samu sebe držala u anksioznom stanju ili u stanju konstantne zabrinutosti i panike vrlo lako može dovesti samu sebe do stadijuma depresije.

Vidite, posle svakog napada panike osoba ostaje u zbunjenom stanju, i svaki put postane tužna što joj se to dešava. Često se takva osoba pita:

[i][b]"Zašto baš ja? Zašto se baš meni ovo sve dešava?"[/b][/i]

Naravno, osoba nikad nema odgovore na ova pitanja, i zato postaje sve tužnija i tužnija. Ovakav jedan šablon se može ustaliti i ponavljati mesecima, čak i godinama.

Ova tuga i apatija koja se ponavlja dovodi osobu u stanje depresije. Depresija može naići odjednom ili može naići u talasima pre nego što se kompletno razvije kod osobe.

Bilo kako bilo, ako ste depresivni, uveravam vas da se i toga možete otarasiti. Upamtite da uopšte nije bitno koliko dugo ste depresivni, ili koliko dugo ste u tom vašem anksiozno-depresivnom stanju. Vaše telo čeka na vas da preduzmete odgovarajuću akciju, preuzmete inicijativu i rešite se depresije!

Kao i kod anksioznosti, ni kod depresije ne postoji neki "recept" kojim ćete se rukovoditi i otarasiti se depresije u roku od jednog dana. Nećete se otarasiti depresije u roku od jednog dana, ali tokom vremena HOĆETE! Potrebno je samo raditi na sebi, iz dana u dan.

[b]Prvo i prvo, ne treba da poistovećujete sebe sa depresijom.[/b] VI NISTE DEPRESIJA! To je samo prolazni stadijum koji vas je trenutno zahvatio i koji će proći. Ne treba da govorite: [i]"Ja sam depresivan, moja depresija"[/i] i slično...

[b]Drugo i drugo, vi ste depresivni mahom zato što su vam misli okrenute ka unutra, odnosno ka vašoj unutrašnjosti[/b]. Podložni ste preteranoj introspekciji, što nikako nije dobro u takvom stanju.

[b]Ne mogu dovoljno da istaknem koliko je bitno da depresivna osoba bude okupirana nečim za vreme svog oporavka od depresije![/b] Potrebno je da malo razmislite i podsetite se koja su to vaša interesovanja od ranije koja su vas ispunjavala i u kojima ste uživali. Glavni cilj ovde jeste preobražaj vaših misli od unutra ka spolja.

Znači od neverovatnog je značaja da budete okupirani nečim iz spoljašnjosti, nekim vašim interesovanjima, a ne vašim unutrašnjim stanjem i introspekcijom. Ovo će biti malo teško u početku, ali kako vreme bude prolazilo, biće sve bolje i bolje!

Odlično znam kako izgleda jedan sat prosečne depresivne osobe. Jedan sat za depresivnu osobu izgleda kao da je prošla cela večnost, i da je ta večnost prazna! A zamislite sad 24 sata kako izgledaju za depresivnu osobu koja ne preduzima ništa po pitanju svog oporavka.

Zato, još jednom ponavljam, ako se preusmerite ka spoljašnjosti, ka interesantnim stvarima oko vas, ka malim lepim stvarima i zadovoljstvima, videćete da vaš jedan sat mnogo brže prolazi nego ranije. [b]Kad uvidite da vam dan brzo prolazi, možete reći da ste na pravom putu da se otarasite depresije.[/b]

Tokom vašeg oporavka bitna je i konstantna VERA u bolje sutra i konstantno samo-podsećanje da je depresija nešto trenutno, nešto što nije trajnog karaktera, i da je to nešto što će proći. Budite sigurni u to!

Ako malo bolje pogledate, sve što sam ovde napisao jesu veoma proste i jednostavne stvari. Tako stvarno i jeste. Mnogi ljudi misle da je izlečenje od depresije neki složen proces. Nije složen, sve je jako prosto. Najveće istine na svetu jesu veoma proste stvari!

Nekoliko podsetnika za kraj:

  • Koliko god da ste dugo u depresiji i koliko god intenzivna ta depresija bila –[b] vi se možete otarasiti depresije![/b]
  • Depresija je samo trenutna, prolazna pojava.
  • Za izlečenje depresije mogu biti od koristi moderni lekovi koji se zovu anti-depresivi, no o tome morate porazgovarati sa vašim psihijatrom ili sličnom stručnom osobom.
  • Stvorite naviku da ujutru čim se probudite, čim otvorite oči – odmah ustanete iz kreveta! [b]Ne dajte sami sebi da ležite u krevetu dugo nakon što se probudite.[/b]
  • [b]Isplanirajte svoj dan što bolje možete[/b]. Ako treba uzmite i na listu papira napravite vaš dnevni plan – listu aktivnosti koje ćete obaviti toga dana. Ovo je jedan od najkorisnijih alata za borbu protiv depresije. Potrudite se da ispunite sve aktivnosti koje ste sebi zacrtali. Ako nešto od toga ne ispunite, nema veze, niko nije savršen. Ono što je ovde bitno jeste vaša ŽELJA da uradite nešto.
  • Još jednom, podsećajte se redovno da ste samo na jedan korak od izlečenja, vaše telo je u svakom trenutku spremno da bude izlečeno od depresije i jedva čeka na to!

Back to top