Meditacija

Ako patite od anksioznosti i paničnih napada, hteo bih da vam ovde skrenem pažnju na jednu tehniku opuštanja koja se u mom slučaju pokazala kao dosta uspešna. Ne samo kod mene, već znam i dosta drugih ljudi kojima je meditacija pomogla.

Postoje razne vrste meditacije i ne bih sada ulazio u detalje o tim stvarima. Za vas je bitna jedna stvar da znate - ako redovno praktikujete meditaciju, možete "utrenirati" svoj um i telo da lakše podnose stresne svakodnevne situacije, što i jeste poenta meditacije.

Verovatno kada čujete reč "meditacija" pomislite da to nije za vas, da možda ne verujete u tako nešto i slično. Verujte mi - nikad nije kasno da pokušate bilo šta.

meditacija

Ja sam se za meditaciju sasvim slučajno zainteresovao, kada su mi se desili prvi panični napadi, počeo sam da istražujem sve moguće metode da se "izborim" protiv toga. Tada sam slučajno naišao na neki članak o meditaciji i sve je odatle počelo.

Kako izgleda meditacija? Prvo da vam kažem da to uopšte nije ništa teško. Ovde ću ukratko objasniti onu osnovnu, najprostiju meditaciju. Prvo, isključite svoje mobilne telefone, kompjutere, i nađite neko mesto u kući gde vas niko neće uznemiravati u narednih 10-15 minuta. Ovo je veoma bitno - da vas niko ne prekida tokom meditacije.

Sednite na pod ili na neki dušek, ili možete sesti bilo gde, samo da vam je udobno. Prekrstite noge, i uspravite kičmu. Ako ne možete ispraviti kičmu, slobodno je malo olabavite... Upamtite - kod meditacije je najbitnije da vam je udobno. Tako da, pre nego što počnete, proverite da li vam je 100% udobno.

Kada ste se udobno smestili, sa prekrštenim nogama (tzv. lotus ili "polu-lotus" položaj), možete staviti ruke na kolena. [b]Zatvorite oči i usta, i svu svoju pažnju usmerite na disanje na nos[/b]. Nemojte da dišete na silu, već pustite da vaše telo diše samo od sebe. Budite posmatrači tog procesa disanja.

Jedna napomena: potrebno je da dišete stomakom, a ne grudnim košem. Dakle pri disanju je potrebno da vam se pomera stomak. To ćete najlakše uvežbati ako u početku svoje meditacione prakse stavite ruku na stomak i tu je držite. Ako vam se ta ruka diže i spušta prilikom disanja, onda je sigurno da dišete na stomak, kao što se preporučuje.

Dakle, udisaj - izdisaj, udisaj - izdisaj, udisaj - izdisaj.... i tako dalje. Dakle [b]vaš fokus ili objekat na koji se usmeravate tokom meditacije jeste upravo to: udisaj-izdisaj.[/b] Naravno, vrlo je verovatno da će vam misli odlutati i počećete da razmišljate o nekim drugim svakodnevnim stvarima, a da toga ni ne budete svesni... To je u redu. Onog trenutka kada budete postali svesni da su vam misli odlutale, samo se polako vratite na vaš objekat meditacije, a to je udisaj i izdisaj.

Dakle, [b]bitno je da se ne nervirate ako vam misli odlutaju u toku meditacije, već da se mirno i staloženo vratite na vaš objekat meditacije[/b]. Takođe možete brojati vaše udisaje i izdisaje, od 1 do 10, pa onda ponovo početi od 1. Nekim ljudima to dodatno pomaže da se skoncentrišu.

Glavni cilj meditacije jeste tzv. "odmaranje uma" ili "ne-mišljenje". Ako malo bolje pogledate, vi tokom dana u svakom trenutku o nečemu razmišljate, um ne može da prestane da razmišlja.

Meditirajte za početak 5-10 minuta. Kasnije proširite na 15-20 min. Mada uopšte nije bitno koliko dugo se meditira, bitno je to koliko ste se vi opustili i koliko ste zadovoljni. Dakle - kvalitet pre kvantiteta.

U početku će vam možda biti sve to čudno i smešno. Kao: "[i]šta ja radim ovako sedeći u mraku[/i]" :-) ali verujte, posle nekoliko minuta kada se um umiri, onda i telo mora da isprati um. Telo će se umiriti. Dakle poenta je pročistiti um od bilo kakvih misli. Nemoje uopšte razmišljati, samo posmatrajte svoj udisaj i izdisaj. Nemojte davati sudove, analizirati da li vi to radite dobro ili loše i slično. Kod meditacije ne postoji "dobro" i "loše". Ne možete pogrešiti i da hoćete. [b]Samo posmatrajte vaš udisaj i izdisaj, bez bilo kakve analize.[/b]

Jedna od najbitnijih stvari jeste i vaš mentalni stav.[b] Nemojte ništa očekivati od meditacije.[/b] Nemojte očekivati da će vam se nešto značajno izmeniti odjednom. Budite ravnodušni prema meditaciji. Probajte, pa vidite da li vam odgovara ili ne. Probajte nekoliko dana zaredom, ali budite ozbiljni u svemu tome. Nemojte odmah reći da nije to za vas i slično.

[b]Ako budete istrajni u meditaciji, tokom vremena ćete videti da lakše reagujete na svakodnevne stresne situacije koje vas mogu zadesiti.[/b]

Back to top