Opsesija i opsesivne misli

Prevedeno i obrađeno iz knjige Hope and Help for Your Nerves

Opsesija i opsesivne misli jesu verovatno jedan od najgorih simptoma koje anksiozna osoba može iskusiti i više od bilo kog drugog simptoma "uveravaju" osobu da je na putu za ludilo, dakle osoba je uverena u tako nešto i misli da joj "nema spasa".

Opsesije i opsesivne misli mogu se pretvoriti u tzv. opsesivno-kompulsivni poremećaj (OCD). Dakle osoba ima neku opsesiju i ima kompulsiju (akciju koju mora da izvede da bi opsesija bila "zadovoljena" i da bi osoba bila "mirna").

Tako npr. neka osoba može imati opsesiju da po izlasku iz kuće po nekoliko puta proverava da li je zaključala vrata, iako ZNA da jeste... ili npr osoba često proverava da li je isključila ringlu na šporetu, iako ZNA da jeste.

Međutim, postoje i čisto opsesivne misli, dakle bez bilo kakve akcije koja je potrebna da se izvede. Ove opsesivne misli mogu biti veoma iscrpljujuće za osobu, psihički, a i fizički. Tako npr. često se kod ljudi javljaju opsesivni misli tipa "šta ako povredim samog sebe ili druge?... šta ako uradim nešto što nije dobro?...... šta ako izgubim kontrolu nad samim sobom?". Osoba koliko god pokušavala ne može da se otarasi ovakvih misli.

Ok, dosta je bilo teoretisanja, nego da vidimo mi kako možete da se otarasite opsesija i opsesivnih misli.

[b]Shvatite da sve što više pokušavate da se otarasite, da zaboravite na svoje opsesivne misli - nećete imati uspeha, i vaše opsesije će postajati sve jače i jače.[/b] Nikada se nećete otarasiti svojih opsesija ako namerno pokušavate da ih zaboravite. Kako uopšte čovek može nešto namerno da zaboravi?

Ako malo bolje pogledate, vi ste vašu opsesiju stvorili tako što ste namerno pokušavali da zaboravite opsesivne misli - misli čiji vam se sadržaj nije svideo. Drugim rečima, vi se borite protiv opsesija i na taj način opsesije se sve više i više učvršćuju u vašu svest, sve više i više su prisutne.

[b]Dakle, ako imate opsesije i opsesivne misli, nemojte pokušavati da ih prisilno zaboravite![/b] Ovo je veoma bitno da razumete! Morate da uradite upravo suprotno - da prihvatite opsesivne misli takve kakve su, morate biti spremni da živite sa njima neko vreme.

Ovde je najbitnija stvar vaša čvrsta odluka da PRIHVATITE vaše opsesije i da živite sa njima neko vreme. Znači, nije dovoljno da kažete samom sebi "ok, prihvatam svoje opsesije", a onda se ponovo koncentrišete na njihovo prisilno zaboravljanje.

Kada zaista prihvatite opsesije kao deo vas, kao nešto što je trenutno u vama, polako ali sigurno ćete izgubiti strah od sadržaja tih misli. Videćete da će se gradualno i vaše interesovanje za te opsesivne misli smanjivati.... sve dok jednog trenutka ne budete totalno zaboravili da ste uopšte i imali bilo kakvu opsesiju!

Znači, vaše PRIHVATANJE opsesija će vam pomoći da se otarasite opsesija. Zvuči malo paradoksalno, ali je stvarno tako :-) Desiće se to da ćete ili totalno zaboraviti na vašu opsesiju, ili ako se prisetite te opsesije - više vam ona neće predstavljati problem!

Back to top