Osećaj krivice

Prevedeno i obrađeno iz knjige Hope and Help for Your Nerves

Da li se osećate krivim zbog nečega što mislite da nije trebalo da uradite u prošlosti? Da li često o sebi mislite da ste loša osoba? Da li mislite da ne zaslužujete da imate to što poželite? Da li ste svesni koliko osećaj krivice može da povredi vas i ljude u vašoj okolini? Da li bi ste želeli da naučite kako da otpustite taj negativni osećaj, koji vam verovatno zadaje velike muke?

Osećaj krivice može biti noćna mora za neke ljude koji imaju problem sa anksioznošću ili sličnim poremećajima. Nije retkost da neku osobu upravo taj osećaj krivice drži zarobljenu u anksioznom stanju.

Možda vi želite da se otarasite ovih misli koje vam zadaju osećaj krivice, ali nikako ne uspevate u tome, i taj osećaj krivice vam se stalno vraća. Nemojte na silu pokušavati da jednostavno zaboravite te misli koje vas muče, jer nećete uspeti. Svoje misli koje vam zadaju muku morate prihvatiti kao nešto što će biti sa vama određeno vreme i što će na kraju iščeznuti ili vam neće predstavljati problem kad ih se setite.

Dok osećaj krivice može biti uzrok vaše anksioznosti, mnogo je češći slučaj da se taj kompleks krivice pojavi za vreme već razvijene anksioznosti. Nemojte biti iznenađeni ako do sada niste imali osećaj krivice, pa vam se sada iznenada taj osećaj pojavio. Kod anksioznosti, vaše emocije mogu veoma lako da se poigravaju sa vama. Vaše emocije veoma lako i brzo odgovaraju na svaku stvarnu ili izmišljenu krivicu koju vi u vašoj svesti predstavite, pa nije isključeno da vam se desi da lutate od jedne do druge krivice, svo vreme mučeći sebe i svoju psihu.

Kako se rešiti osećaja krivice? Prvo morate malo racionalno razmisliti i sebi približiti neke činjenice koje vam mogu pomoći da osećaj krivice ode.

  • Shvatite da je vaš osećaj krivice rezultat dugotrajne emocionalne iscrpljenosti, i da je uglavnom taj osećaj preteran, tj nije realan.
  • Shvatite da vi zapravo uopšte niste krivi toliko koliko mislite da jeste. Siguran sam da vi uopšte niste neka toliko grešna osoba koliko vama vaše preterane emocije govore.
  • Zamislite samo šta bi se desilo sa ovim svetom kada bi svi ljudi počeli da razmišljaju kao vi, i da imaju toliki osećaj krivice. To ne bi bio lep prizor, zar ne? Uvek morate date sebi još jednu šansu, nikad nije kasno da budete bolja osoba. Potrebno je samo da čvrsto odlučite tako nešto!
  • Ne možete nikada pasti toliko nisko, a da ne budete u stanju da ustanete i probate ponovo. Ja se uvek setim jedne poslovice koja kaže: Padnemo sedam puta, ustajemo osam puta i nastavljamo dalje. Tako nekako. Sve što je veći vaš pad, utoliko će više napora biti potrebno da se oporavite, ali će se to na kraju isplatiti jer ćete izaći kao mnogo bolja osoba, oslobođena osećaja krivice.
  • Međutim, to ne znači da tokom vašeg oporavka od preterane krivice treba da se nervirate, i da non stop podsećate sebe kakvi treba da budete. Naprotiv, to znači da je potrebno da jednom zamislite kakva osoba želite da postanete, i da prepustite vremenu da odradi svoje, da vas samo odvede do vašeg cilja. Možete eventualno ujutru kad se probudite pre nego što ustanete, i uveče pre nego što zaspite podsetiti sami sebe kakvi želite da postanete, i podsetiti sebe da vi uopšte niste loša i grešna osoba Vaša podsvest će se pobrinuti da vas odvede ka tome, pobrinuće se da vaša želja dobije svoj materijalni oblik.
  • Ne smete nikada biti obeshrabreni. Ponekad će vam se učiniti da više nemate osećaj krivice, da bi vam se sutradan pojavio neki novi osećaj krivice. Nemojte da vas ovo začudi. Budite staloženi i mirni, i prihvatajte sve što vam naiđe. Podsećajte sebe da na kraju krajeva uopšte niste krivi toliko koliko mislite da jeste. U nekim situacijama vi zapravo uopšte i niste krivi.
  • Ne zaboravite – vaša želja oblikuje vaše radnje i akcije koje preduzimate. Dok god čisto i jasno želite da budete bolja osoba, oslobođeni krivice, imate sve što vam je potrebno za ostvarenje te želje.

Back to top