Pravilno držanje

Većina ljudi zanemaruje pravilno držanje tela i kasnije u životu oseti negativne posledice – najčešće su to bolovi u leđima i bolovi u vratu. Ako osoba koja pati od anksioznosti ima nepravilno držanje tela, to može imati vrlo jak efekat na simptome anksioznosti. Ako uspostavite pravilno disanje, jačina anksioznosti će se smanjiti. Pravilno držanje ima vrlo jak uticaj na disanje.

Anksioznost i depresija mogu uzrokovati da osoba zauzima obrambeni položaj, tj. podsvesno oseća da se mora zaštititi od nekakve opasnosti. Poput uplašenog ježa koji se sklupča u loptu da bi zaštitio svoj mekani, ranjivi stomak, tako i mi kad smo anksiozni ili depresivni težimo tome da sedimo sa prekrštenim rukama, nogama priljubljenim uz telo i ramenima savijenim prema struku. Ova poza se inače zauzima nesvesno, ali je izuzetno nezdrava; dolazi do pritiskanja unutrašnjih organa uključujući srce i pluća što dodatno slabi cirkulaciju i uzrokuje bol u mišićima, nervima i tetivama.

Ako ste se prepoznali u ovome, potrudite se to ispraviti; što ste svesniji o svojim nezdravim pozama, to više možete vežbati pravilno držanje. Ako je potrebno, zamolite prijatelje i rodbinu da vas upozore kada se nađete u gore opisanom položaju, jer ako to uspete promeniti, osetićete gotovo trenutno poboljšanje!

U današnje užurbano doba mi sve manje stojimo, hodamo i trčimo. U zadnjih 100 godina ljudske navike su se izmenile brže nego ikada pre u prošlosti; sve je više stresnih situacija, život je uopšte brži i skuplji. Međutim naša tela se nisu dovoljno razvila da podnesu sve ove promene u življenju; ovo može dovesti do neusklađenosti između fiziološkog izgleda i aktivnosti. Tokom perioda provedenim pod fizičkim i psihičkim pritiskom uzrokovanim ovim neusklađenostima, mogu se razviti fizički problemi i manifestovati se u obliku stresa. Fizička aktivnost doprinosi boljoj cirkulaciji, jačim mišićima, zdravlju kardiovaskularnog sistema i zdravijim plućima. Manjak vežbanja, loše držanje i nizak kvalitet vazduha u prostoriji mogu biti veoma štetni. Prosečna osoba koja radi u kancelariji sedi oko 5-6 sati na dan i kreće se samo do aparata za kafu, gde odlazi po brzu dozu stimulansa, da malo pokrene adrenalin u svom telu. Takođe ako ste prekomerne težine, ovo još dodatno komplikuje problem. Dišete kratkim, plitkim udisajima, i nivo kiseonika i ugljen dioksida u krvi su ugroženi.

Pogrešno disanje i držanje objašnjava mnoge simptome koji se javljaju prilikom obavljanja stresnog posla. Nije potrebno dugo da se čovekov prirodni ritam disanja promeni u tolikoj meri da uzrokuje neugodne simptome, uključujući anksioznost, panični poremećaj ili depresiju.

Nepravilno držanje, radijacija iz monitora računara, slab kvalitet vazduha ili ugrađenih klima uređaja, nedostatak svežeg vazduha, centralno grejanje, pijenje kafe, dugo radno vreme i ljuti šef – lako možemo videti zašto se širi epidemija bolesti vezane uz obavljanje stresnog posla.

Da bismo ispravili držanje, važno je nabaviti stolicu koja će držati leđa ravno, i pokušajte se ne naslanjati na sto ispred sebe. Fizička aktivnost održava dobru cirkulaciju, i proteže kostur, mišiće i ostala tkiva, razgibava zglobove i omogućuje telu da diše. Pokušajte izbeći kafu i čaj u velikim količinama, jer su oboje stimulansi. Pobrinite se da dobijete dovoljnu količinu kvalitetnog, svežeg vazduha, ako možete otvorite prozor ili izađite iz zgrade za vreme pauze na poslu.

Ako osećate da ste pod stresom zbog pretrpanosti poslom, razgovarajte o tome sa šefom ili se obratite sindikatu. Možete se obratiti i lekaru koji vas može uputiti savetniku za kontrolu stresa. Ne dozvolite da se razbolite zbog preopterećenosti poslom, ako treba uzmite godišnji odmor, jer stres ne sme biti opcija, vi uopšte ne biste trebali biti pod stresom!

Back to top