Preduzimanje prvih koraka u izlecenju

Prevedeno i obrađeno iz knjige Hope and Help for Your Nerves

Ako ste pročitali savete na stranicama ovog sajta, ali ako ste i dalje uplašeni da preduzmete prve korake ka Vašem izlečenju, to može biti zbog jednog od sledećih razloga:

  • Bili ste toliko dugo bolesni, da sada sumnjate da se ikada možete oporaviti. Možda čak i pomišljate da ste hronično bolesni.
  • Nemate poverenja u sebe da uopšte uradite bilo šta u smeru vašeg izlečenja. Toliko puta ste izneverili sami sebe u prošlosti, da sada jednostavno ne možete verovati sami sebi.
  • Razumete sve šta je potrebno da uradite da bi vam bilo bolje, ali vaše telo kao da neće da vas sluša. Kao da postoji konflikt između vas i vašeg tela.
  • Osećate se emotivno, mentalno i fizički toliko iscrpljeno da mislite da je prosto nemoguće da preduzmete bilo šta po pitanju svog izlečenja.

Da pogledamo detaljnije ove razloge:

1. Mislite da ste bili bolesni dug vremenski period, tako da mislite da je sada nemoguće da se oporavite. Prvo morate razumeti da ne postoji nikakva stvar koja vama to sve radi, koja vas uvlači u anksioznost. Vaše reakcije, odnosno vaši simptomi su zapravo odgovor vašeg tela na vaše razmišljanje. Ako promenite način na koji razmišljate, i vaše reakcije će se promeniti. Vaša moć da se izlečite je ista kao kod bilo koga drugog, bez obzira koliko dugo ste sebe držali u tom stanju. Čak iako godinama patite od anksioznog ili sličnog poremaćaja, vaše telo je uvek spremno da se izleči, potrebno je samo da vi donesete čvrstu odluku da želite da se izlečite. Ne posttoji taj oblik anksioznosti koji se ne može izlečiti, jednom kada shvatite prirodu samog poremećaja i kada shvatite šta je potrebno da radite.

2. Nemate poverenja u sebe. Jednostavno više ne verujete sami sebi. Zapravo nije uopšte bitno da li vi verujete sami sebi ili ne. Od vas se ne traži da verujete sami sebi, već da verujete u ono što je potrebno da preduzmete da bi ste krenuli ka izlečenju. Međutim vaše verovanje ne sme biti neko slepo verovanje. Na stranicama ovog sajta možete pročitati o skoro svim mogućim simptomima anksioznosti, kako se rešiti anksioznosti, paničnih napada i slično. Potrebno je da čvrsto razumete i verujete u te savete.

3. Razumete šta je potrebno da radite, ali vaše telo kao da neće da vas sluša. Ako se nalazite u ovakvom stanju, moraćete da prihvatite onaj prvi strah kad vam naiđe pre paničnog napada, ili u trenucima jake anksioznosti. Verovatno u tim trenucima ste uvereni kako ne možete više jasno da razmišljate. Ako tako mislite, kako onda možete da mislite sledeće stvari: "Moram da pobegnem odavde!... Ne mogu više da izdržim!" ....i slično? Možete da razmišljate naravno, pa makar to bile pogrešne misli. Kad vas zadesi jak strah ili panika, od vas se traži da ne bežite od tog straha, da ne bežite od toga što mislite da će vam se desiti, jer vam se neće desiti. Potpuno vas razumem ako kažete da je ovo neverovatno teško. Međutim, najbitnija stvar je vaša upornost i vežba, iz dana u dan. To vam je isto kao sa bilo čim što vežbate, sve što više vežbate, sve ste više bolji u tome. Imaćete uspone i padove naravno, ali nemojte prestajati da vežbate i uspeha mora biti!

4. Mislite kako nemate snage da preduzmete prve korake. Upamtite da slabost u telu koja dolazi sa anksioznošću nije stvarna, organska slabost. Vaši nervi mogu tako lako da vas prevare jer ta slabost izgleda veoma realistično. Naravno pod ovim mislim da ste se prethodno uverili da nemate nikakvu organsku bolest. Dakle, koliko god da se slabo osećali, vaši mišići u telu su uvek spremni na bolju i jaču aktivnost, i osećate se snažnije onda kad počnete više da koristite svoje telo i mišiće.

Nemojte ležati u krevetu po ceo dan. Ako želite da se izbavite iz vašeg trenutnog stanja, potrebno je da preduzmete prve korake. Jednostavno preduzmite ih! Oni vode u vaše izlečenje.

Back to top