Saveti za porodicu, partnere i prijatelje

Prevedeno i obrađeno iz knjige Hope and Help for Your Nerves

Nekada porodica, prijatelji ili partneri mogu da imaju problema ako se u njihovoj blizini nalazi neko ko pati od nekog anksioznog poremećaja ili neke fobije. Za porodicu može biti veoma teško da razume zašto član njihove porodice neće ili ne može da uradi neku laku obavezu kao što je odlazak napolje u prodavnicu, vožnja automobila i slično. Stvari se mogu još više pogoršati kada npr partneri ili članovi porodice saznaju da njihovi najbliži neće ili ne žele da idu na godišnji odmor sa njima.

Nije nenormalna pojava da porodica takoreći optuži anksioznu osobu da je totalni egoista i da samo misli na sebe i na svoje stanje. Kada kažem anksiozna osoba, mislim generalno na svaku osobu koja ima probleme sa anksioznošću, napadima panike, depresijom ili opsesijama. Mnogi pripadnici porodice počinju da sumnjaju u anksiozne ljude, čak nekad pomisle da njima stvarno nije ništa, već da su oni lenji, da se samo pretvaraju i tome slično. Takođe veoma je rasprostranjena pojava da porodica ili prijatelji govore anksioznim ljudima: "Daj saberi se već jednom", "Nije ti ništa", "Ti to samo umišljaš", "Prekini više sa time", itd....

Ukoliko se u vašoj porodici nalazi neko ko ima problema sa anksioznošću, napadima panike, depresijom i slično, potrebno je pre svega da razumete ove poremećaje. Priroda ovih poremećaja jeste da se oni koji pate od tih poremećaja veoma lako i često povlače u sebe, žele samoću, počinju previše da razmišljaju o tome kako se osećaju itd... Oni to ne rade zato što žele, već zato što su ih ti poremećaji naterali na to. Takođe je potrebno da razumete da bi oni koji pate od ovih poremećaja odavno se već pribrali ili sabrali, da mogu to da urade. Oni to svo vreme i pokušavaju.

Najlakše ćete pomoći anksioznoj osobi u vašem okruženju ako joj date do znanja da se saosećate sa njom i da zaista pokušavate da razumete nju i stanje u kojoj se nalazi. Anksiozna osoba će osetiti otpuštanje određene tenzije kada uvidi da ipak neko pokušava da je razume. Međutim, nemojte preterivati u tom saosećanju, već budite umereni. Nemojte da ohrabrujete anksioznu osobu da se samosažaljeva ni slučajno. Morate naći neku zlatnu sredinu između toplog saosećanja i čvrstog podsećanja te osobe da je potrebno da menja sebe, svoje navike i svoja razmišljanja ako želi da joj bude bolje. To je dobitna kombinacija! Ako ovo praktikujete svakodnevno, pomoćićete osobi mnogo. Ako vam je zaista stalo do te osobe, a verovatno jeste, onda ćete raditi i praktikovati ove metode sa njom iz dana u dan.

Morate objasniti anksioznoj osobi da je njena preterana briga i dugotrajno razmišljanje o sebi i svojim problemima upravo i razlog zašto je toliko emotivno iscrpljena. Ako zajednički ne možete da rešite probleme koje ova osoba ima, bar se potrudite da pokažete osobi neki drugi, lakši i podnošljiviji način gledanja na probleme. Možda će biti potrebno da sa osobom razgovarate mnogo puta o novom pogledu na probleme pre nego što ih anksiozna osoba usvoji. Budite strpljivi sa anksioznom osobom, probajte da ne gubite lako strpljenje kada su u pitanju oni do kojih vam je stalo.

Potrudite se da anksiozna osoba iz vašeg okruženja uvek bude okupirana nečim. Pod ovim ne mislim da je potrebno da non stop gurate osobu da radi nešto i da je usmeravate na neke aktivnosti, već je potrebno da osmislite neki lagani program rada za tu osobu, tako da uvek bude spreman za njega. Osoba će u početku verovatno obavljati dužnosti koje mu zadate polovično ili će ih obavljati sa velikom teškoćom. Ovo nije toliko bitno, koliko je bitno da zapravo postoji neka okupacija za anksioznu osobu i da ta osoba ne sedi po ceo dan skrštenih ruku.

Shvatite, ovo je jako bitno – anksiozna osoba u vašoj bližoj okolini je potrebno da bude okupirana nečim svakim danom! Morate osmisliti neku aktivnost i zadati joj da to obavlja, odnosno da se time bavi. To ne mora biti jedna aktivnost, može biti i više različitih aktivnosti. Možete npr zadati osobi da je potrebno da svakog dana ona izbaci smeće, ili da ide u kupovinu, ili da uzme dete iz vrtića svakog dana. Dajte joj do znanja da je to njena dužnost. Takođe, dobro bi bilo kad bi ste mogli sa anksioznom osobom da obavljate neke aktivnosti zajedno, dakle da i vi budete u njenom društvu. Tako npr možete ići u posetu prijateljima zajedno, ići u šetnju zajedno svakog dana po pola sata... ili na neko lagano trčanje – još bolje!

Veoma je bitno da ne dozvolite anksioznoj osobi da bude sama po ceo dan, već je trebate ohrabrivati da što više izlazi napolje, da se druži sa ljudima. Velika pomoć će joj biti baš zato što ima vas da je ohrabruje. Verujte, ovo je pravi način kojim treba da se rukovodite ako želite maksimalno da pomognete osobi do koje vam je stalo.

Nikad nemojte govoriti anksioznoj osobi da je potrebno sama da se izbori sa tim svojim problemima koji su je snašli. Potrebno je da joj objasnite baš suprotno: da nije potrebno da se bori, već je potrebno da prihvati sve svoje misli i čudne senzacije. Potrebno je da vežba tehniku plutanja pored straha od čudnih senzacija koje oseća u svom telu.

Takođe, ako savetujete anksioznu osobu da se pribere i da se sredi, vi joj praktično savetujete da je potrebno da se sama izleči ovog trenutka. To je veoma pogrešna taktika. Zašto? Zato što takav savet deluje veoma depresivno na anksioznu osobu, i samo joj pogoršava stanje stvari. Vidite, anksiozna osoba svo vreme i pokušava da se pribere, i da pronađe izlaz iz svoje trenutne situacije, nije joj potrebno još jedno podsećanje na tako nešto.

Nemojte misliti da ćete rešiti sve probleme tako što ćete anksioznoj osobi reći: "Prestani sa svim tim glupostima i vrati se na posao, u normalu". Pokušajte da razumete da anksiozna osoba zapravo svo vreme i pokušava da se vrati u normalu, i da bi ta osoba bila najsrećnija na svetu kada bi sama uspela da dostigne to. Njen najveći problem i jeste kako naći izlaz iz trenutne situacije. Tako da, ako joj savetujete ovako nešto, bilo bi najbolje da joj vi sami pomognete da prestane sa tim "glupostima", tako što ćete joj pokazati neke tehnike opisane u ovom tekstu i raditi sa njom iz dana u dan.

Back to top