Nesanica

Jedna od najmučnijih posledica anksioznosti, nesanica, nemogućnost je da se zaspi i spava.

Prva stvar koju trebate zapamtiti jeste da što više brinete zato što ne možete zaspati, to će biti gore. Brojne i uznemirujuće misli dovoljno su neugodne i po danu, a noću su gotovo nepodnošljive.

Evo jednog plana spavanja, no potrebna je vežba pa stoga ne odustajte:

1. Popijte šoljicu kamilice 20-tak minuta pre uobičajenog vremena za spavanje. Čaj od kamilice sadržava prirodni sedativ a možete ga kupiti u vrećicama u supermarketu. Negde se prodaje s medom i limunom. Na ukus se morate naviknuti, možda vam se ne svidi, ali izdržite. Kamilicu možete piti i tokom dana da smanjite anksioznost (ograničite se na 4 šoljice dnevno jer se možete osećati pospano)

2. Ako se nervirate zato što ne možete zaspati, ostaćete ležati budni. Pre spavanja malo se rastresite, radite nešto u čemu uživate, gledajte TV, slušajte muziku, plešite, bilo šta... ALI RADITE TO DOK SE NE UMORITE. Ne idite u krevet pre nego ste istinski umorni i na granici da zadremate u stolici. Ako i zaspite u stolici, zamolite partnera da vas ne budi.

3. Ako ste već u krevetu, ustanite, popijte nešto i gledajte TV. Kad se umorite, pokušajte ponovno. Ako ne uspete, ponovite postupak. Ako ostanete budni do ranih jutarnjih sati, ne brinite, dva ili tri sata sna bolja su nego ništa. Što više vežbate dobar san, više će ga biti.

4. Kasete za relaksaciju su dobre, a i TV u spavaćoj sobi. Ako TV smeta vašem partneru, nabavite slušalice. Ako se usred noći probudite, pričekajte pet minuta da vidite hoćete li zaspati ponovo, ako ne, onda upalite TV. Ako imate tajmer, namestite ga i gledajte TV dok ne zaspite.

5. Smanjite kofein. Većina ljudi misli da se kofein nalazi samo u kafi. To nije tačno. Nalazimo ga u gaziranim pićima, vrućoj čokoladi i čaju. Nemojte kafu prestati piti naglo jer možete izazvati apstinencijsku krizu.

6. Okupajte se ili istuširajte pre spavanja. Jeste li primetili kako deca brzo zaspu kad ih okupate?

7. Ako želite propisno zaspati, ne pijte alkohol. Alkohol, on oslobađa hormon zvan noradrenalin, prirodni stimulans.

8. Donošenje posla kući, držaće vas budnim dok god ga radite, a i puno duže.

9. Boravite na prirodnom svetlu što je više moguće, šetajte se ili sedite u parku. Naučno je dokazano da što ste življi tokom dana, bolje ćete spavati noću. OVO DJELUJE!

10. Vežbajte što više možete, ali ne preterujte. NE VEŽBAJTE do tri sata pre odlaska u krevet, to će vas razbuditi.

11. Isključite električne uređaje u svojoj sobi… iz utičnice!

12. Ne jedite previše uveče. Varenje može potrajati, a ležanje nije dobro za probavu.


Back to top