Osecaj gusenja i zadihanosti

Ovaj osećaj je među najmučnijim anksioznim simptomima. Ponekad imate osećaj da vam se grudni koš ne može dovoljno raširiti da primi vazduh koji je potreban vašem telu, a ponekad imate osećaj kao da vam neko pritiska jastuk na lice.

Ono što trebate zapamtiti ako vam se to dogodi jeste da je to samo osećaj uzrokovan preteranim nervnim impulsima. Ovi simptomi vam neće niti vam mogu nauditi; nećete prestati disati, nećete se onesvestiti, nećete se ugušiti.

Kao kod svih anksioznih simptoma, što više se koncentrišete na njih i dajete im kredibilitet, to ćete ih više osećati. Otkrio sam da je odvraćanje pažnje najefikasnije oružje protiv svih anksioznih simptoma, učinite nešto što će vas totalno zaokupiti. Pokušajte neki fizički rad ako možete. Shvatio sam da je glasno slušanje, dok s psom šetam u parku, vrlo efektivan način relaksacije i odvraćanja pažnje kad nemate ništa drugo.

Za vreme paničnog napada možete doživeti ono što se zove hiperventilacija, kada disanje postane prebrzo i preplitko. Zbog toga krv uzima previše kiseonika, što uzrokuje mnoge neugodne panične simptome i produžuje ih.


Back to top