Šta je napad panike?

Napad panike jeste iznenadni osećaj veoma jakog straha i uplašenosti, osećaj nelagodnosti koji za sobom donosi niz psiho-somatskih simptoma.

Osoba koja doživljava panični napad ima osećaj da joj se nešto zaista strašno dešava, uverena je da će se momentalno srušiti ili da će umreti na licu mesta, da će izgubiti kontrolu nad sobom, da će poludeti i neće znati šta radi.

Napad panike može trajati u rasponu od 5 minuta do pola sata, retko i duže. Kod paničnog napada osoba misli da je fizički ugrožena, da mu preti nekakva opasnost. Naravno taj strah je nerealan, ali ga osoba doživljava jako realno.

Za osobu koja doživljava napad panike, to je zaista zastrašujući događaj (posebno prvi panični napad), pa nije ni čudo da osoba misli da će joj se nešto strašno dogoditi.

Posle napada panike, osoba je veoma izmorena, zbunjena, a često i veoma icrpljena, zato što je napad panike sam po sebi veoma iscrpljujući po organizam.

Šta se zapravo dešava kod napada panike?

Kod napada panike se veoma lako aktivira autonomni (vegetativni) nervni sistem sa svojim "fight or flight" mehanizmom koji nam je priroda podarila. Nešto slično kao kada se nađete u džungli i ispred vas iskoči tigar, iz momenta bi se aktivirao "fight or flight" mehanizam, vi bi ste počeli da bežite (ili da se borite). Isto to se dešava kod paničnog napada, samo što vas ne juri tigar i ne postoji nikakva realna opasnost,

Najčešći uzrok napada jeste STRES koji se javlja u mnogo oblika. Zato čovek treba da menja životnu filozofiju i da izbegava stresne situacije ili se drugačije ophodi prema njima nego ranije.

Back to top