Šta je opuštanje?

Opuštanje može imati razne oblike i ne znači samo sedenje ispred televizora kao vreća soli. Opuštanje je čin bega od svakodnevnog stresa i napetosti, tako što ćemo telu omogućiti da se opusti a um lišiti svih životnih briga i stresova.

Opuštanje može uključivati i vežbanje i razne aktivnosti; ono ne znači da morate biti u nekom meditativnom ili hipnotičkom stanju. Bilo koja aktivnost kojom se može odvratiti pažnja s vaših briga može biti opuštajuća.

Većina onih koji pate od anksioznosti reći će da se ne mogu opustiti, ali to je uglavnom zbog njihove nesposobnosti da se oslobode, i rezultat je njihove stalne brige da imaju kontrolu.

Mnogi će se opustiti sudelujući u aktivnostima koje im tako zaokupe misli da u potpunosti skreću pažnju s njihovih problema; hobiji su dobar primer za to. Neki će pak morati više poraditi da postignu taj nivo opuštenosti pohađajući tečajeve relaksacije, joge ili meditacije.

Neki se ljudi boje opustiti u potpunosti zato što im je njihova napetost neka vrsta maske iza koje se kriju pa smatraju da bi se opuštanjem izložili svojim strahovima. Drugi pak misle kako opuštanje dovodi uznemirujuće telesne osete: slušati kucanje srca ili disanje, nekima može biti vrlo uznemirujuće u početku.

Vaše je da malo razmislite i vidite šta je što vas opušta? Imate neki hobi u kome uživate? Da li vas šetnja opušta? Razgovor sa nekom dragom osobom? Savetujem vas da se opustite sada :-)

Back to top